Wykład dla UTW
11.10.2017 BembnistaLidia 235
grafika

 

 

Wtorkowy wykład dla słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku poświęcony był wieprzowinie. Jej znaczeniu w diecie oraz wpływie na zdrowie konsumentów i co ważne, dlaczego nie powinniśmy z niej rezygnować.

Wieprzowina jest mięsem o dużej wartości energetycznej i źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Dostarcza również witaminy: B6, B12, PP, A i D oraz łatwo przyswajalne przez nasz organizm żelazo. Słuchacze dowiedzieli się również, że zaletą mięsa wieprzowego jest jego smak i łatwość przyrządzania potraw. Ze względu na wartości odżywcze nie wskazane jest radykalnie eliminować wieprzowiny z naszej kuchni, a co najwyżej ograniczyć jej spożywanie do trzech razy w tygodniu.

Według stereotypu wieprzowina to zabójca dla naszych żył, serca i figury. Jeśli jednak będziemy jeść mięso z umiarem, kanapka z szynką nie tylko nam nie zaszkodzi, ale będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ilość spożywanego mięsa powinnyśmy dostosować do tego, co robimy danego dnia. Jeśli pracujemy fizycznie, nie musimy odmawiać sobie schabowego czy boczku.

Wyślij link mailem
WYPOWIEDZ SIĘ
PDF
DRUKUJ
POWRÓT
Wyszukiwarka portalowa
Opcje zaawansowane
BIP-310x130.jpg
utw310x130.jpg
Nakielanki baner.png
nawwwbaner.png
NIK.jpg
Baner-pianino i keyboard v3.gif
Odwiedziło nas: 1521985 osób